S MARTINEM NEJEN O VÍKENDOVÉM ZÁVODĚ V SAN DIEGU
V Abu Zabí slavil Martin Šonka premiérové vítězství a rád by na něj navázal úspěchem ve druhém závodě v San Diegu. Mezi závody byla nezvykle dlouhá pauza a tak byl čas položit mu pár otázek. A to nejen na téma Red Bull Air Race. Bývalý vojenský pilot v pauze obdržel několik ocenění, stihl se věnovat charitě, akrobatickému létání a samozřejmě také odpočinku..
Martine, gratulujeme ke skvělé výhře v Abú Zabí. Jaký je to pocit vstupovat do dalšího závodu jako vedoucí pilot?
MŠ: Díky, konečně víme, jak chutná výhra! A líbí se nám to… Užili jsme si oslavy a měli dost času to vstřebat. Jsme vděční fanouškům a našim partnerům, ale zároveň víme, že je teprve začátek sezony. Bylo to krásné a snili jsme o tom, bylo by to ale k ničemu, kdybychom na to v průběhu sezony nenavázali. To je hlavní.
Trofej z Air Race byla letos první z mnoha, dostal jsi třeba ocenění Osobnost roku v leteckém sportu, cenu pro nejlepšího akrobatického pilota za rok 2016, ocenění Aeroklubu pro nejlepšího sportovce, … Ovlivňuje to nějak tvé nastavení mysli?
MŠ: Jsem za to velice vděčný, protože všechno to jsou ceny od organizací a lidí, kterých si vážím. Takže je skvělé, že někdo ocení vaší práci. Zároveň to ale beru jako závazek do budoucna a nutí mě do dalších výzev.
Když pomineme účast na těchto ceremoniálech, co jsi dělal v pauze šampionátu?
MŠ: Trávil jsem čas s rodinou, hlavně na horách. Měli jsme letos u nás krásnou zimu… A pak jsem také začal akrobatickou sezonu, což je skvělý trénink na Red Bull Air Race.
My ale slyšeli, že jsi se dal i na vaření?
MŠ: (směje se) Pomáhal jsem charitativnímu projektu v Praze, byla to zábava a opravdové potěšení. Jsem ambasadorem Café AdAstra, kde pracují lidé s postižením. A my jsme tam zorganizovali charitativní večeři, kde jsem servíroval své “nebeské” menu. Ale protože nejsem v kuchyni tak zběhlý, pomáhal mi s tím slavný šéfkuchař. No… Spíš jsem pomáhal já jemu. Hodně jsem se naučil, bylo to pro mě něco nového a já si tuhle zkušenost opravdu užil.
Restaurace byla plná, takže nebylo úplně jednoduché všechny potěšit. Ale na konci to vypadalo, že si jídlo užili a charitě jsme hodně pomohli. A to se počítá!