Martin-sonka.cz

PRVNÍ LETOŠNÍ ZÁVOD BEZ BODU..

12. 03. 2016
PRVNÍ LETOŠNÍ ZÁVOD BEZ BODU..

PRVNÍ LETOŠNÍ ZÁVOD BEZ BODU..

Vypadá to, že na úvodní závody Světového šampionátu Red Bull Air Race nebudu mít příliš hezké vzpomínky. Stejně jako vloni, ani tentokrát jsem v prvním závodě v Abu Dhabi nepřešel přes první kolo Round of 14 a domu letím bez bodu. Za překročení bezpečnostní zóny jsem byl ve svém letu diskvalifikován.. Moc dlouho pro nás tedy závod netrval.

Stalo se to v bráně, po které následuje divácky nejvděčnější vertikální manévr. V trénincích jsem stejném místě několikrát překonal hranici maximálního povoleného přetížení a jednou přeletěl hranici bezpečnostní zóny. Za oba přestupky je okamžitá penalizace. A lépe se mi nedařilo ani v závodě. Nenašel jsem zkrátka takovou trajektorii, kterou bych neporušil ani jedno z pravidel. Trať je v tomto místě opravdu na hraně, v podstatě v tu chvíli nezávodíte, ale musíte místo toho hlídat přísroje, abyste to proletěl správně. Je to skoro loterie. Bylo to ale pro všechny stejné. Jiní to zvládli, mě se to bohužel nepodařilo. Vůbec to byl ale divoký závod. Třeba jednoznačný favorit a vicemistr světa Australan Hall také nepostoupil z prvního kola, což nikdo nečekal.

Celkově jsem si tedy první závod sezóny příliš neužil. Vím, že nás čeká hodně práce na novém letadle, které zatím není dostatečně rychlé. Navíc s ním potřebuji co nejvíce nalétat, abych si na něj zvykl. Chová se jinak, než náš starý stroj, v některých manévrech je pak ten rozdíl opravdu velký. I kvůli počasí jsme tady celkově nenalétali to, co jsme potřebovali a nenasbírali jsme ani potřebná data, abychom podle nich mohli zvyšovat výkonnost letadla. Dále se stále potýkáme s neustálým přehříváním motoru a tím pádem i ztrátou výkonu. To musíme před dalším závodem jednoznačně odstranit, jinak se nepohneme dál. Nemáme body a tím pádem jsme se závodem hodně nespokojení. Celý tým teď čeká hodně práce. Věříme, že na Spielberg dorazí stejně jako vloni hodně českých fanoušků a rozhodně se jim budeme chtít ukázat v lepším světle.”

Z prvního kola nepřešel ani další český pilot Petr, který vypadl po souboji s Yoshim Muroyou. Vítězství nakonec slavil náš soupeř z prvního kola Nicolas Ivanoff z Francie. Takže gratulace! Další závod se letí 23. a 24. dubna v Rakouském Spielbergu, pro fanoušky jedné z nejbližších příležitostí, jak vidět Red Bull Air Race vidět na vlastní oči.