Martin-sonka.cz

POŠESTÉ MISTREM ČR V LETECKÉ AKROBACII, A TEĎ SE PŘIPRAVIT NA BUDAPEŠŤ

10. 07. 2016
POŠESTÉ MISTREM ČR V LETECKÉ AKROBACII, A TEĎ SE PŘIPRAVIT NA BUDAPEŠŤ

POŠESTÉ MISTREM ČR V LETECKÉ AKROBACII, A TEĎ SE PŘIPRAVIT NA BUDAPEŠŤ

V posledních dnech mám tedy hodně nabitý program. V Břeclavi se mi podařilo vyzávodit si šestý domácí titul v letecké akrobacii v kategorii Unlimited, do toho mě čekalo několik exhibičních vystoupení na leteckých dnech a už v pondělí odlétáme s týmem na další zastávku Světového šampionátu Red Bull Air Race do Budapešti, kde budeme po loňsku obhajovat umístění na stupních vítězů. Každý závod beru naprosto vážně a domácí šampionát pro mě byl skvělou přípravou nejen na Budapešť, ale také na Mistrovství Evropy, které bude za pár týdnů v Moravské Třebové, což je má domovská základna. To bude hodně speciální..

Velmi si vážím, že se mi povedlo dosáhnout na další titul. Rozhodně odmítám, že bych domácí závody bral méně vážně nebo že by to pro mě bylo něco jednoduchého a samozřejmého. U nás obecně platí, že jakmile se odlepíte s letadlem od zěmě, nemůžete absolutně nic podcenit. Následky by byly velmi vážné. V Česku nás v nejvyšší kategorii Unlimited sice nelétá zrovna hodně, i tak je ale každý závod náročný. Letíte několik letů, kdy tělo dostává opravdu zabrat. I malá chybička v nesprávnou chvíli může znamenat velkou ztrátu a propad. Všichni ode mě očekávají jen to nejlepší, tlak je vždycky. A já sám jsem na sebe pokaždé zdaleka ten nejpřísnější, takže ze sebe chci vydat to nejlepší. Neznám létání na půl plynu nebo něco podobného.

Radost mi navíc udělal i Petr Františ, týmový stratég pro závody Red Bull Air Race, který závodí v nižší kategorii Intermediate. Je zkrátka vidět, že mám v týmu ty správné lidi :). Ne ale vážně, je to Petrův první titul, moc mu to přeji. Zlepšuje se, zvládnul to skvěle. Je úžasné, že máme v týmu pro air race takového člověka. Teď od něj budu potřebovat, aby mi alespoň stejně dobře pomohl v Budapešti. Snad nebude hlavou pořád v oblacích.

Už v pondělí totiž vyrážíme na letošní v pořadí čtvrtý závod série Red Bull Air Race do Budapešti. Je to jeden z mých nejoblíbenějších závodů. Létá se v centru nádherného města, podlétá se most, je tam každý rok spousta českých fanoušků. Před rokem jsme tam byli na bedně a rádi bychom takové umístění minimálně obhájili. Navíc bych určitě rád navázal na druhé místo z Japonska, které nás po dvou nepovedených závodech v úvodu sezóny posunulo na celkové sedmé místo v šampionátu.