Martin-sonka.cz

DOKÁŽEME BÝT RYCHLÍ!

08. 02. 2017
DOKÁŽEME BÝT RYCHLÍ!

DOKÁŽEME BÝT RYCHLÍ, ŘÍKÁ ŠONKA PŘED PRVNÍM ZÁVODEM

Jsme připravení na novou sezonu, cílem je nedělat chyby a létat konzistentně.

Tak konečně je to tady. Vstupujeme do páté sezony v šampionátu Red Bull Air Race a naše soustředění je vyšponované na maximum. Minulý rok jsme nezažili dobrý start, když mi ostrý závodní let zhatila diskvalifikace za překročení tzv. “crowd line”. I když jsme si pak trochu spravili chuť v Japonské Čibě, kde z toho bylo druhé místo a náš do dnes historicky nejlepší výsledek. A díky němu víme, že to jde… A letos se do toho chceme opřít hned od začátku.

Jedním z našich hlavních cílů je létat bez penalizací a chyb. Zní to jednoduše, ale v reálu to zas tak lehké není. Je ale jasné, že vloni jsme právě kvůli tomu ztratili zbytečně moc bodů a letos se tomu musíme za každou cenu vyhnout. Dalším klíčovým faktorem bude naše letadlo Edge 540 V3. Po posledním závodě v Las Vegas  jsme ho dopravili na "naši" základnu u technika Lance Wintera poblíž Arizony a začal maraton vylepšování. Hodně jsme testovali a hlavně se zaměřili na vylepšení chladícího systému, s ním jsme nebyli příliš spokojeni. Snad jsme zvolili správné řešení, což uvidíme už v Abú Zabí. Nic jsme na letadle neměnili, hlavní bylo poučit se z předchozí sezony a nastavit vše nejlépe, jak je to možné. Snad jsme připraveni a budeme létat rychle!

Osobně jsem se musel připravit i já sám. Pojal jsem to trochu netradičně a zajezdil si třeba s českým bobovým týmem. Udělali jsme s reprezentantem v bobu Dominikem Dvořákem zajímavý projekt Pilot vs. pilot, za který děkuji Red Bullu. Já ho vzal do oblak a on mě do dvojbobu. Byla to zajímavá zkušenost – koho by napadlo, že si i v jiném sportu než létání užiju 5G? A také jsem dobíjel baterie na horách, měli jsme u nás skvělé podmínky, a tak jsem si s rodinou užíval lyžování na sjezdovkách, běžkoval a dělal různé zimní aktivity.” Hlásím tak, že jsem odpočatý a připraven na novou sezonu, která pro nás začíná už v pátek v Abu Zabí kvalifikací. A o tom nejdůležitějším máme jasno: Víme, že dokážeme být rychlí!